„Творческо лято 2020“ започва с изложба на Кунчо Кунчев

Публикувано на: юли 1, 2020

На 1 юли стартира инициативата „Творческо лято 2020“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. През цялото лято в галерия „Седем“ със свои изложби ще гостуват сливенските художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

От 1 до 13 юли свои картини и пластики представя творецът Кунчо Кунчев. Голяма част от тях са създадени през последните месеци. Изложбата включва картините „Майчинска ласка“, „Първескиня“, „Змейска планина“, „Мелник“, „Яков и Ангела“, „Пътят към Хаанан“, „Деяние на апостолите“ и др. В експозицията са представени и работни рисунки под стъкло, пет каменни пластики на риби, както и пластиките от дърво „Голо тяло“, „Котки“, „Майчинство“, „Мотив от времето на Пизистрат“ и др.

Кунчо Кунчев е художник и скулптор с богата творческа биография. Участвал е в множество изложби и пленери в Сливен и страната. Той бе дългогодишен преподавател в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Носител е на наградата „Сирак Скитник“ на община Сливен за 2009 година, а вече над 12 години е творец на свободна практика.

Ето какво сподели Кунчо Кунчев за творбите в изложбата, за работата си по време на т.нар. изолация, за ателиетата, в които твори и др.

„Изложбата включва почти най-новото, което искам да споделя с колеги. Има няколко абсолютно нови пластики, правени през последните 4-5 месеца. Представени са и няколко живописни творби, правени през последните 2-3 години. Те са на различни теми, няма някаква червена нишка, която може да се прекара през цялата изложба. Единствено това, че са правени от моята ръка – пластиките са дялкани и полирани от мен, и живописните работи са излезли изпод моята четка.

 

За мен може да се каже, че нямаше никаква изолация – нито я почувствах, нито ме притесняваше, защото тя беше едно темпо, което принципно ми е ежедневие. Работих с темпото, с което съм работил и предишните месеци и години. Пластиките са направени през последните месеци, от януари насам. Няколко от тях са от дърво, по-конкретно от странджански дъб, монтирани са на каменни полирани постаменти. Това са пластики с леко различна естетика, някои са изпълнени в по-ъгловат план, други са по-близки до натурата, по-овални, по-внимателно полирани.

Аз работя на две места. Едното ателие е в село Панаретовци, там обикновено изпълнявам неща, които са в метал и бронз. Другото ми ателие е в родното ми село Баня, Новозагорско. Там основно правя нещата, изпълнени в камък, дърво, дори картините са рисувани там, техниката им е акрил“.

Всички творби в изложбата на Кунчо Кунчев са оценени и очакват ценителите на изкуството до 13 юли. Почитателите на творчеството му могат да се свържат с твореца и на телефон 0885 508 317.

На 2 юли във виртуална изложба ще ви представим всяка една от творбите на Кунчо Кунчев, подредени в галерия „Седем“.

Инициативата „Творческо лято 2020“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.