Уъркшоп „Чудното килимче” в Котел

Публикувано на: септември 28, 2017

На 27 септември в Галатанското училище се състоя уъркшоп „Чудното килимче“ с деца от училищата в Котел. В него се включиха над 30 ученици. Този път модераторът Дора Куршумова направи експеримент и предложи на децата да оцветят килимените модели в избрани от тях цветове, според своите предпочитания. Така са правели преди много години котленските килимарки – „открадвали“ модела и го реализирали по памет в цвят на преждата, какъвто имали под ръка, за да не забравят видения модел до следващата година, когато боядисвали прежди в повече цветове.

Докато децата оцветяваха, Дора Куршумова им прочете текстове от книгата си „Пътешествието на вълнената нишка“, които поясняваха шеговито за какво са служили мотовилката, совалката, хурката и вретеното. Децата слушаха внимателно. От всички споменати уреди бяха чували от своите баби само за хурка, не знаеха как изглеждат совалката и мотовилката. За вретеното от приказката „Спящата красавица“ се досетиха само 2-3 от децата. После всички изслушаха внимателно Господювата приказка „Господ, Месечинката и звездите”, а после си поръчаха страшна приказка. Тогава авторката им прочете приказката „Как стройниците изгонили болестите от Котел”, а тъй като децата искаха още приказки, и „Вещиците и самодивските колани“.

Рисунките останаха при децата, за да бъдат дооцветени. По-късно комисия, назначена от директора на музея в Котел, ще оцени работите, а най-добрите ще бъдат включени в изложба по случай Деня на народните будители.

Събитията са част от основната програма за септември на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.