Училище за бабини занаяти събра малки и големи в Жеравна

Публикувано на: август 26, 2020

От 19 до 23 август в китното балканско село Жеравна се проведе „Училище за бабини занаяти”, част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен“. Заниманията се проведоха в Художествена галерия „Христо Тодоров“.

 На 20 август в своеобразното училище се оформиха кътове, според интересите на гостите. Едни се впечатлиха от уникалната за региона „хаджийска премяна”, научиха интересната история на божигробската престилка и оригиналната технология на изработване и направиха собствени творения. Върху ефирните сини платове се появиха нежни бели цветя, птички и още много прекрасни орнаменти. Други приложиха „възрожденската щампа” върху торбички. Трети се опитаха да усвоят висшия пилотаж при занаятите – тъкането и на хоризонтален, и на вертикален стан. Някои пък предпочетоха да лекуват стреса с везба на шевици.

 Третият ден на „Училището за бабини занаяти” продължи с вече познатата на посетителите „възрожденска щампа” върху престилка или торбичка. Дами от всички възрасти щяха да занесат у дома синьо-белите си творения, а шарените щамповани торбички щяха да красят ежедневието на сръчни младежи и пораснали деца. Благодарение на опитните си учители, желаещите да изучат бабин занаят успяха да изтъкат мини-черги от парцали и вълна, а авантюристите опитаха да сътворят и рогозка, изтъкана от царевична шума и боядисана в прекрасни ярки цветове. В този ден към заниманията се добави и „възрожденска вапцарница”, в която с помощта само на възли, ластички, бобени зърна и малко боички, за миг пространството около художествената галерия грейна с разноцветни слънчеви кърпички.

 Въпреки промяната на световния план за лятото /и не само/, съботният ден очаквано доведе повече любопитни от всички възрасти. И докато децата се забавляваха с „възрожденски” игри, родителите им усъвършенстваха уменията си в бабините занаяти. Някои опитваха повече от един занаят, други дотолкова се пристрастиха, че с удоволствие откриха в нашата книжарница и книжки, които ще им помогнат в изучаването на всички тънкости, било то в щамповането на божигробска престилка, везането на шевици, тайните на тъкането и килимарството и още, и още.

 Най-старателните ученици получиха „кетап за бабин занаят” и нямаха търпение да се похвалят вкъщи на близките си. В края на жежкия ден „възрожденската вапцарница” заприлича на истинска вещерска работилница, когато на огъня заклокочиха необичайни отвари от орехи, лук и домати, на всичкото отгоре подправени със син и зелен камък. А резултатът всъщност не беше страшна отрова или експлозия, а натурално боядисани в естествени цветове кърпички и буквално еко торбички за пазар.

В неделния ден всички бяха малко поуморени и натъжени от предстоящата раздяла с невероятната Жеравна и прекрасните ѝ хора, но въпреки това последните гости не пропуснаха семейното състезание по намотаване на прежда, новата порция игри за малки и големи, още малко щамповане и за изпроводяк – почерпка с вкусни местни баници с ориз, щир и дори прясно зеле. За да сготвят тези чудеса у дома, запалените кулинари се сдобиха от книжарницата ни и с книжки с оригинални рецепти от района.

 С грижливо прибрани в багажа собственоръчно сътворени божигробски престилки, щамповани торбички, вапцани кърпички, изтъкани чергички, извезани шевици и още усещащи вкуса на местните гозби, с малко тъга всички се сбогуваха с Жеравна.

 Довиждане и до другата година!

„Училище за бабини занаяти“ е по основната програма на ОФД-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.