“Училище за бабини занаяти“ ще отвори врати в Жеравна

Публикувано на: август 4, 2020

От 19 до 23 август в Жеравна ще се проведе инициативата „Училище за бабини занаяти“, организирана от ОДФ-Сливен. Преди 2 седмици започнахме да ви запознаваме с майсторки на занаятите, и вече ви срещнахме с майсторка на плетенето на една кука и майсторка на гайтани. Представянето на сръчни жени ще продължи, но сега ще акцентираме върху бабините занаяти, видяни през погледа на едно съвременно момиченце.

Разтваряме книгата „Пътешествието на вълнената нишка“ и още в началото срещаме момиченце, което е нетърпеливо да научи повече за пособията за предене и тъкане. „Здравейте! Първо да се запознаем. Аз съм Дорина и преди два месеца навърших девет години. През септември ще бъда ученичка в трети клас. В книжката, която сте разтворили аз участвам с многобройните си въпроси и с учудената си физиономия, когато ви показвам вретената, мотовилката и другите неща, с които може ръчно да се изпреде вълна, после да се обработи допълнително и след това да се изтъче на стан, за да се превърне в платно за риза или пъстър килим.

Да не си помислите, че всичките вретена, совалки и станове са у нас и аз постоянно си играя с тях. Не са в къщи и, може би, трябва да съм доволна от това. Всички уреди можете да видите в Жеравна, ако дойдете при нас от 19 до 23 август. Ще видите и как работи всеки един уред, ще научите и много интересни неща за старите занаяти.”

Книгата проследява пътешествието на вълнената нишка от вълната до стана, представя различните уреди за предене, сноване и тъкане, гатанки, пословици, както и част от неписания правилник на тъкачките от миналото. Включва и увлекателен разказ за различните занаяти, оформен като разговор между баба и внучка. Ето и част от него, свързана с едни от най-важните уреди – хурката и къделята:

„В Жеравна се ползваха два вида хурки – права, като моята, и трирога – с три разклонения на върха. Преденето започваше през късната есен и зимата. За да спори работата, също се организираха седянки по къщите.

Всички хурки бяха интересни, имаха различни шарки и може би всяка хурка си имаше история. Важно беше как е надяната вълната на хурката, защото, колкото и да е интересна историята – история вълна не преде!

Затова, ако искате да се запознаете с техниката на преденето и да участвате в забавно състезание по бързо пресукване и навиване на прежда или най-бързо плетене на пращови за престилки, елате при нас в Жеравна!

Много са старите бабини занаяти, които могат да ни върнат в миналото и да ни покажат какъв е бил животът на българката. Въпреки че днес живеем в съвременен и пълен с удобства свят, като българи сме длъжни да пазим и помним своите традиции.

Ако всичко това ви е интересно, посетете „Училището за бабини занаяти“, което ще отвори врати в Жеравна от 19 до 23 август. В него ще се проведат различни творчески работилници за предене, сноване, тъкане и др., ще бъдат представени различните занаяти, за децата са предвидени забавни и занимателни игри, търсене на съкровища, състезания, занимания за оцветяване и др. Училището е отворено за всеки на възраст от 4 до 104 години. В различните творчески работилници могат да участват до 6 души, а в детските групи – 10-12 деца. Записвания могат да се направят на телефони 0884 956469 и 0889 615617 до 18 август.

„Училище за бабини занаяти“ е по основната програма на ОФД-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.