Уникална надпревара отново върна времето назад

Публикувано на: септември 5, 2017

На 2 септември в музей „От къделя до постеля” в Жеравна се състоя седянка – надпревара „Най-сръчните ръце“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, с подкрепата на етнографски кът „От къделя до постеля“. Пред погледите на жители и гости на Жеравна премериха сили 9 смелчаци в три дисциплини: бързо предене на вълна, с две състезателки; ръчно плетене на гайтан, с три състезателки; и навиване на прежда с помощта на асистент, с два отбора по двама състезатели.

По време на подготовката на пашкулите за дисциплината „ръчно плетене на гайтан“ бяха проверени певческите данни на участничките в седянката-надпревара. Разпяването започна най-гласовитата жеравненска певица Стефка Радулова, която знае над 200 песни. Подкрепиха я и останалите. После гости и домакини дружно изпяха всички куплети на „Хубава си, моя горо”.

След това започна и оспорваната надпревара в различните дисциплини. Първи завършиха състезателите от дисциплина навиване на кълбо от прежда, а победител бе отборът с участници Дора Куршумова – навиващ, и Дорина Куршумова – асистент. Отборът, който зае второ място, поради лош късмет с оплетена гранка прежда, бе с участници Иванка Кинева – навиваща, и шестгодишният Димитър Куршумов – асистент.

Докато състезателите от другите две дисциплини мереха сили, Дора Куршумова започна представянето на книгите си „Пътешествието на вълнената нишка“ и „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми“. Тя сподели, че идеята за написване на разказа „Пътешествието на вълнената нишка“ е дошла преди повече от година, точно на това място. Тогава, заедно с внучката си Дорина, авторката гостувала в Жеравна. Двете присъствали на организираната седянка, на която жители от селото дарили предмети от едновремешния бит. Там възникнала идеята за „пътешествието“. След 2 дни Дора Куршумова споделила с инициатора за създаването на етнографския кът Калин Григоров, че няма нищо старо, което може да дари, но е посветила разказ на старите занаяти. После допълнила историята с гатанки и правила от едновремешния неписан правилник на тъкачките и предачките… и така се получила цяла книжка.

Авторката прочете увода и откъси от първата книга, с които представи по оригинален начин 4 уреда, използвани от предачките и тъкачките в миналото. После прочете приказката „Двете гърбушки и нощните пеперуди”. Всички присъстващи слушаха в захлас.

След края на историята дойде време за финала на състезанието. И трите „гайтанджийки“ бяха изплели по над 2 метра гайтан, но най-дългата плетеница беше на Станка Маркова. На второ място се класира Тодорка Захариева, а на трето – Милка Сахънджиева. Двете предачки – Тодорка Кирова и Милка Сахънджиева, се справиха равностойно.

На трапезата, по време на седянката, имаше вита баница със сирене и баница с ориз, кайгана от царевично брашно, прочутите жеравненски къдрави тиганици, сладък салам и др. вкусотии. За присъстващите трезвеници имаше студена лимонада, а за онези, които искаха да вдигнат наздравица за „най-сръчните ръце”, домашна ракия.

Събитието в Жеравна бе част от основната програма за септември на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.