УПРАВИТЕЛЯ НА НОИ БИСЕР ПЕТКОВ ВРЪЧИ ДАРЕНИЕ ЗА ПАРАКЛИСЪТ „СВЕТИ МИНА”

Публикувано на: ноември 10, 2014

На 10 ноември 2014 г. управителя на НОИ, г-н Бисер Петков посети град Сливен с благотворителна цел за връчване на дарение. Това се случва ден преди професионалния празник на служителите на НОИ 11 ноември – Денят в който българската църква почита Свети великомъченик Мин  …

УПРАВИТЕЛЯ НА НОИ БИСЕР ПЕТКОВ ВРЪЧИ ДАРЕНИЕ  ЗА ПАРАКЛИСЪТ „СВЕТИ МИНА”

   На 10 ноември 2014 г. управителя на НОИ, г-н Бисер Петков посети град Сливен с благотворителна цел за връчване на дарение. Това се случва ден преди професионалния празник на служителите на НОИ 11 ноември – Денят в който българската църква почита Свети великомъченик Мина, който е  закрилник на бедните, на инвалидите, на вдовиците и радетел за семейно благополучие.  

Служителите на НОИ от цялата страна се включиха като национален партньор на Обществен дарителски фонд Сливен в подкрепа възстановяването на Параклиса „Свети Мина” – любимо място в сърцето на сливналии в Националната кампания „Място в сърцето” организирана от Фондация работилница за граждански инициативи.

Параклисът „Свети Мина” е един от 12–те обекта включен по желание на млади хора от град Сливен в Националната кампания „Място в сърцето” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, която се реализира на територията на 12 града в страната ни и касае възстановяване на 12-различни обекта. 

По време на кампанията за събиране на средства служителите от всички териториални поделения на НОИ в страната успяха да съберат сумата от 3500 лева, с която в двора на параклиса беше направена нова беседка, ремонтирана чешмата и къта за почивка около нея.

Г- Петков, връчи като част от дарението, и ръчно изработена икона на Свети великомъченик Мина, която беше поставена в предварително подготвена ниша на външната чешма с послание за спомен на поколенията, и извършения акт за дарение от служителите на НОИ.

Дарението беше прието от Председателят на настоятелството на храм „Света София”(към който се числи параклиса) – отец Силвестър и изпълнителния директор на Обществен дарителски фонд Сливен – Стоян Марков.

На благотворителното събитие присъстваха служители на ТП на НОИ в град Сливен, членове нанастоятелството на храм „Света София”, УС на Обществен дарителски фонд Сливен, общественици и граждани на град Сливен.

За последните 2 месеца благодарение на направените дарения Параклисът и неговият двор които бяха поизоставени през последните няколко години започнаха да придобиват един нов вид и облик, радващ очите на всички негови посетители. До настоящия момент основно са ремонтирани и обновени покрива и стряхите на параклиса, входната дървена врата, чешмата в двора, изградени на са нови алеи, беседка и източната част на оградата с централен портал.

Ремонтите продължават като в близките дни предстоят от дарители да бъдат подновени осветлението и електро инсталацията на параклиса, да бъде поставен климатик за отопление, смяна на дограмата и прозорците. Кампанията за събиране на дарения продължава като най-наложащо и необходимо е да се съберат дарения за възстановяване на западната и северна част на оградата, реставриране на стенописите, вентилация на местата за свещи и други.

С участието на параклиса в Националната кампания „Място в сърцето” беше даден старта за едно ново начало и възможности за неговото развитие в бъдеще. В най-скоро време параклиса отново ще бъде отворен за миряни и посетители.

Банкова сметка за дарения на Обществен дарителски фонд Сливен

Банка : ТОКУДА БАНК АД – клон Сливен
BIC: CREXBGSF
IBAN: BG80CREX92601051837401

Основание: Място в сърцето – параклис Свети Мина, Сливен

Дарител: име и фамилия на гражданин или име на фирма/клон

Снимки от събитието може да бъдат видяни във Фейсбук страницана на обществен дарителски фонд Сливен:https://www.facebook.com/odf.sliven