В ДЕНЯ НА ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО – 5 ДЕКЕМВРИ СЛИВНАЛИИ ПОКАЗАХА ЧЕ ДАРИТЕЛСТВОТО НЕ ИМ Е ЧУЖДО

Публикувано на: декември 7, 2013

В ДЕНЯ НА ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО – 5 ДЕКЕМВРИ СЛИВНАЛИИ ПОКАЗАХА ЧЕ ДАРИТЕЛСТВОТО НЕ ИМ Е ЧУЖДО

С НЕОЧАКВАН УСПЕХ ПРЕМИНА ПЪРВИЯ ДАРИТЕЛСКИ КРЪГ

„ЗА ПО-ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА СЛИВЕН”

 

 

 

На 5 декември(четвъртък) от 18:00 часа в зала „Май“ на община Сливен, се проведе първия по рода си Дарителски кръг в град Сливен под мотото „За по-доброто бъдеще на Сливен”– събитие където дарителството срещна инициативните млади хора и граждани на градът под сините камъни. Събитието беше организирано от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и „Обществен дарителски фонд Сливен“, и е уникално по рода си като начин за събиране на дарения. Участници в него бяха всички поканени които пожелаха да бъдат сред местните дарители в Деня на доброволчеството – 5 декември.

Провеждането на Дарителския кръг се водеше от г-жа Моника Писанкънева – мениджър„Развитие на филантропията“ към Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Всички участници в Дарителския кръг имаха възможност да се запознаят с инициативи на млади хора и граждани в града ни, чрез реализирането на които ще могат да се видят:

– Кои са най-интересните забележителности на Сливен, видени през очите на младите хора?

– Какъв е бил облика на града на стоте войводи преди век?

– Какви легенди нашепват тракийските могили и многобройните съкровища, скрити в пазвите на земите около града под сините камъни?

– Как можем да се погрижим за щастливото детство на малките сливенчета?

Дарителите подкрепили четирите проекта които участваха в Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“ успяха да съберат необходимите им финансови средства за тяхната реализация. Средствата събрани по време на Дарителския кръг ще бъдадат удвоени от фонда на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Общо бях събрани 18 200 лева. Това съобщи пред всички дарители и участници инж. Стоян Марков – изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд Сливен, който беше домакин на събитието..

Всички проекти бяха представени много емоционално и вдъхновено от своите ръководители накратко в рамките на 6 минути пред участниците в събитието. След представянето им в рамките на една минута всеки проект беше покрепен от свой защинтник, който беше и първия дарител на съответния проект. Стартовата сума за даряване на всеки проект беше със стъпка 50 лева. В рамките на 1 час всички проекти получиха необходимите им минимални суми за реализирането им, а някои от тях получиха дори и повече от необходимата им сума за реализиране.

Кои проекти получиха финансова подкрепата на Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен”?

Проект „Модерен детски кът – за децата на Сливен”на Сдружение от граждани„По-добро бъдеще за нашите деца” е за изграждане на модерна детска площадка в централната  част на града – бул.“Христо Ботев“. С проекта се цели да се съдадат условия и възможност за възстановяване на място за отдих, чрез изграждане на модерна детска площадка, която да спомогне за щастливото детство на малките сливенчета. Проекта беше представен от Петър Стоянов – бизнесмен и общественик.

Проект „Сливен – преди и сега” на Сдружение„Център за социално партньорство“ за организиране на младежка инициатива „Сливен – преди и сега“.  С проекта се цели да се създадат условия и възможности чрез направата на рисунки и фотографии да направи паралел между миналото и настоящето на Сливен, видяни през очите на младите хора. С проекта ще дадем възможност на младите и талантливи ученици да покажат своите способности и таланти във фотографията и рисуването. И второ с изработените фотоси и творби ще покажем на гражданите на град Сливен и неговите гости

позабравените му забележителности.

Проекта беше представен от д-р Йордана Коева – художник и ръководител на център за работа с талантливи деца.

Проект „Траките –  история, митове и легенди от Сливенския край”  на Сдружение „Друмища“, който ще обедини усилията на младежи в създаването на театрален спектакъл, пресъздаващ легендите за траките, живели преди много години по земите около града ни. С проекта се цели да се съдадат условия и възможности чрез изкуството, историята и легендите на траките, да достигнат до гражданите на Сливен и региона. Основната цел е да се съчетае училищното с театралното възпитание, за да се формира театралната култура на личността.

Проекта беше представен от Росен Узунов – режисьор и ръководител на проекта.

Проект „Компания – творци на щастие“на Сдружение „Семафор”, който цели да създаде компания за творци на щастие. Целта на проекта е да създадат условия в които да се провеждат интерактивни игри и занятия, чрез които да извадим децата с проблемми от обичайната им позиция на потърпевши, и да ги подкрепим в превръщането им в активна инициативна страна, намираща решение на проблемите си т.е. намираща път към щастието и в най- трудната ситуация. В рамките  на ежеседмични двучасови занимания ще проучваме щастието , като понятие и като реалност. Ще научаваме какво са казали за него мъдреците от създаването на света, та до ден днешен. Какво се крие зад техните думи. Ще прожектираме всички интересни неща по темата. Ще се учим как да го сътворяваме. Как да го отключваме. Как да го даряваме на себе си и на другите?

Проекта беше представен от Вяра Начева – актриса и ръководител на проекта.


Какво е Дарителски кръг?

Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK, www.thefundingnetwork.org.uk), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. Финансиращата мрежа e борса за индивидуални дарители и организации, търсещи финансиране, както и първият във Великобритания отворен дарителски кръг.

Дарителските кръгове в България

У нас, моделът „отворен дарителски кръг“ беше пренесен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ, www.wcif-bg.org), която през 2012 г. стана лицензиран партньор на TFN, UK (www.thefundingnetwork.org.uk). От Май 2012 г. до момента в партньорство с обществените фондации в страната са проведени общо 14 срещи на дарителски кръгове: София (4), Русе (2), Габрово (2), Ямбол (1), Стара Загора (1), Варна (3) и Бургас (1). Набрани са общо 164 870 лева(средно 11 776 лева на събитие) при минимална дарителска стъпка от 50 лева, с участието на 620 индивидуални дарители. С помощта на дарителски кръгове, подкрепени от ФРГИ в рамките на 1 година са финансирани общо 57 проекта на неправителствени организации и неформални групи от страната.

 

Снимки от събитието може да видите във Фейсбук страницата на Фонда ТУК