Ваучери за том 1 на „Опит за история на град Сливен“ могат да се купят до 22 януари

Публикувано на: януари 14, 2020

В началото на XX век градолюбиви сливенци основали Сливенска културна дружба «Д-р Иван Селимински» в София. Искали да запазят сливенския дух и решили, че най-добрият начин е да напишат история на града ни. Обявили конкурс и възложили тежкото дело на д-р Симеон Табаков.

Години наред в неуморен труд били написани три тома от историята.

Получил се прекрасен свитък. Но да стане книга и остане за поколенията, своя дан дали всички патриоти.

Всички давали и записвали книги – за себе си, за приятели, роднини, за училището, в което са учили, защото осъзнавали, че ако мост направят – може да падне, чешма ако съградят – да пресъхне, а книгата ще ги преведе навсякъде и ще утоли най-силната жажда – за знание!

Първият том бил единственият, видян от автора – издаден е през 1911 г., а коварната смърт поразила автора през 1918 г.

Трудни били годините – катастрофи, бунтове и въстания, гражданска война!

Но родолюбивият дух надделял и вторият и третият том видяли белия свят след смъртта на автора. Отново благодарение на интелигентните родолюбци, осъзнали, че така ще завършат Библията на един град – Сливен.

Оттогава и до днес епохалното дело на д-р Табаков не е повторено, камо ли надминато!

Издадените книги с времето намалявали, хората се множали. Растял градът ни и жаждата за познания също. Превърнала се в ценност и рядкост, книгата, предавана между поколенията, била спасена с нови издания. Първият том – през 1986 г., вторият – през 2002 г., третият – през 2018 г.

Днес преиздаваме първия том – след повече от 100 г. от първото издание. От второто са изминали повече от 30 г., белязани с глобални превратности на съдбата, с промяна на строеве и ценности.

През периода между изданията новото време натрупа нови знания, отпадна цензурата и много факти, премълчани във второто издание, бяха добавени в тяхната пълнота. Бе обогатена литературата, справочният апарат, има огромен речник.

Дали ще станете част от хората, сторили това дело? Дали ще обогатите ума си, за да разнесете истината за корените си и я предадете на децата си? Това е избор на всеки, запазил възрожденската частица у себе си.

Сдружение «Войводите на Сливен» организира преиздаването на том първи от книгата «Опит за история на град Сливен» на д-р Симеон Табаков. Считаме, че това е най-достойният начин да продължим делото на д-р Табаков и будните сливенци от началото на 20 век.

Първият том от поредицата съдържа интересна информация за възникването на града и неговата история в античността и ранното средновековие!

Преиздаването на книгата става под методичното ръководство на проф. д-р Иван Русев, с бележките на проф. д-р Петър Ангелов, най-видния сливенски краевед Васил Дечев, д-р Ковачев.

Книгата се издава с помощта на фондация «Обществен дарителски фонд – Сливен», гарантирана от Управителния съвет на сдружение «Войводите на Сливен» и под финансовия надзор на счетоводител и нотариус. Това позволява луксозното издание да бъде реализирано на минимална цена. За набирането на останалата част от нужните за отпечатването средства, сдружението е подготвило специални ваучери на стойност 15 лв. Срещу всеки закупен ваучер, книгата ще бъде получена веднага след нейното отпечатване през пролетта на 2020 г.

За закупилите се води регистър и при тяхно съгласие имената им ще бъдат включени в новото издание на книгата, както подобава традицията на първото издание.

Ваучери могат да се купят от галерия «Седем» на ул. «Ген. Столипин» № 26 до 22 януари 2020 г.

Повече информация на тел. 044/411832 – ОДФ-Сливен; СВС 0889950015 – Камелия Михова, 0888879784 – Николай Бъчваров.

Проектът „Преиздаване на том 1 на „Опит за история на град Сливен“ е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се осъществява, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.