Виктория Новакова с първа самостоятелна изложба

Публикувано на: юли 1, 2016

Изложбата „Пейзажи от Сливен“ на младата сливенска художничка Виктория Новакова бе открита на 30 юни в галерия „Седем“. Експозицията включва 20 живописни творби, които представят емблематични за историята и архитектурата на Сливен сгради. Сред тях са Катедрален храм „Свети Димитър“, църквата „Света София“ и килийното училище, параклиса „Свети Мина“, общината, къща „Миркович“, къща-музей „Добри Чинтулов“, Регионалната библиотека, КДК, галерия „Димитър Добрович“, Хаджиданчовите къщи, къщата на Добри Желязков, къщата на Панайот Хитов, комплекс „Дебоя“ и др. В изложбата са включени и картини на паметника на Хаджи Димитър, Стария бряст и др.

Това е първата самостоятелна изложба на Виктория Новакова. 28-годишната художничка е завършила Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, специалност „Художествена тъкан“. Рисува от 6-годишна. Виктория е лектор в творческите работилници на фондация „Обществен дарителски фонд“, които се провеждат през юли и август в галерия „Седем“. В тях деца от Сливен се занимават с везане, тъкане, бродиране, изработване на бижута от глина, изработване на части от народни носии като кърпи, колани и др.

Изложбата „Пейзажи от Сливен“ се осъществява с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд“ и Община Сливен. Експозицията ще остане в галерия „Седем“ до 13 юли.