„Вкусно пътешествие” и в Сливен

Публикувано на: септември 9, 2019


Поредна среща по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край” се състоя в НЧ „Хаджи Димитър-1937” в Сливен. Проектът се реализира от НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Като част от дейностите по проекта са срещи в 12 населени места с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, събиране на рецепти, организиране на кулинарни изложби, изготвяне на кулинарни анкети и др. До момента са посетени селата Панаретовци, Бяла, Ковачите, Самуилово, Глушник, Драгоданово, Трапоклово, Николаево, Тополчане, Мечкарево, Старо село и Жеравна.

В кулинарната изложба с автентични сливенски гозби се включиха 10 читалища от Сливен и региона. Село Николаево участва с ръчно точена вита баница, с.Тополчане – с маладой и сладък ориз, с.Старо село – с дебелички, пестил и пълнен патладжан, с.Селиминово – с баница със сирене и каша от пиле, с.Гавраилово – с погача, ошав, сладко от пияни праскови, сладко с нарязани праскови, компот от праскови. НЧ „Ангел Димитров-1937” се представи с обреден хляб, НЧ „Възраждане” – с баница, НЧ „Единство-1939” – с Васильовска вита баница и тиквички с чеснов сос, НЧ „Христо Ботев-1897” – със сливенски милинки, картофени кюфтета и петмезени питки.

Домакините от НЧ „Хаджи Димитър-1937” бяха приготвили 14 кулинарни вкусотии, сред които тиква с мляко, риба с ориз, мъстеница, грис халва с шара, сини сливи с праз и дюли, ориз с боб и зеленчуци, свинско с праз и сини сливи, ошав от райска ябълка с орехови ядки, озахарен хинап, баклава с локум и халва, ябълкова пита, баница с домашни кори и др.

Преди да опитат от вкусните гозби, присъстващите научиха как се приготвят различните ястия.

Проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край” има за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците ще се документират и увековечат автентични ястия, свързани със Сливенския край, като идеята е да се съхрани кулинарното наследство за идните поколения. Книги ще бъдат дарени на Община Сливен, Регионалния исторически музей, читалища, библиотеки и училища от общината.

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен е възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.