Връчиха годишните награди на ОДФ „Будител на 2017”

Публикувано на: ноември 1, 2017

По повод 1 ноември – Деня на народните будители, фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” връчи традиционните си годишни награди „Будител на 2017 година”. Както всяка година, така и сега статуетки и грамоти получиха изявили се през годината читалищни дейци.

Награди бяха връчени в три категории: „Народен будител на 2017“ бе присъдена на Йовка Тодорова от НЧ, „Христо Ботев – 1897” – Сливен; „Будител на младото поколение 2017“ получи Донка Иванова от НЧ „Светлина – 1926” – с.Селиминово; „Будител за опазване на традициите 2017“ бе присъдена на Станка Пъшкова от НЧ „Просвета – 1934” – с. Ковачите. Наградите връчи представителят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Антония Сурчева. Инициативата бе част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява дейността си с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи“ и фондация „Чарлз Стюард Мот“.

Фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” работи изключително ползотворно с читалищата от региона през годината. Бяха проведени редица съвместни инициативи, представяния на книги, кулинарни надпревари, концерти и т.н. Ето какво споделиха за съвместната си работа с Фонда част от читалищните дейци.

Жулиета Велева, секретар на НЧ „Отец Паисий-1936” в кв. „Речица” припомни, че читалището работи с ОДФ от няколко години. „Успешно завършихме няколко проекта: „Дами канят”, „Моми от 21 век учат бабини занаяти” и „Да стоплим сърцата на възрастните хора”, каза Велева. Работата по тези проекти вдигна самочувствието на читалището и на мен като негов представител, даде гласност за съществуването на нашето читалище, за работата ни, за това, че ни има. Лично на мен всичко това ми достави удоволствие и вътрешно удовлетворение. Много важни бяха и срещите и запознанствата с нови хора, с нови идеи, новите умения, които придобихме. По проект „Моми от 21 век учат бабини занаяти” работихме с момичета на 13-14 години. В началото се притеснявах дали ще съумеят да възприемат това, на което искаме да ги научим, дали ще се справят, как ще се справят. Но в процеса на работа се учихме взаимно – ние тях на умения, те нас – на търпимост към съвременните младежи! Получи се! В края на проекта всяка от тях показа завидни умения в областта, която й е харесала – да тъче, да бродира, да влага свой щрих в поставената задача. Докоснаха се донякъде до това как нашите баби сами са изработвали своите носии. Силно се надявам, че ще прилагат и за напред усвоените умения от проекта! Всеки един проект е уникален по своята същност! В „Да стоплим сърцата на възрастните хора” най-ценното беше да видим усмивката и радостта на възрастните хора, получили своя подарък – предмет, изработен с много любов и внимание от нашите ръце! Продължаваме да работим и занапред с фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен”, защото има огромен смисъл в съвместната ни работа!”

С много приятни емоции от минали съвместни събития бе и секретарят на НЧ „Дружба – 1993” – Сливен Красимира Абраамян. Няколко са съвместните инициативи, осъществени през годината от читалището с подкрепата на Фонда. „Много добре работихме с Фонда в проекта „Мъдростта в благословиите и пожеланията на Бабинден, Трифоновден, Великден“, сподели Абраамян. С проекта читалището кандидатства за финансиране пред Фонда за финансиране на малки проекти към „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Проектът продължи няколко месеца, а основната му цел бе да покаже богатството на благословиите и пожеланията, да даде възможност на възрастните хора от кв. „Дружба“ да се включат в пресъздаването на ритуалната обредност на трите празника, да покаже магическата сила на благословиите и пожеланията, необходимите атрибути за извършване на ритуалната обредност, носиите и др. Решихме, че трябва да се заемем и с проучвателна дейност, да дообогатим познанията си за тези празници. Жените от песионерския клуб в квартала, които също се включиха в проекта, са от различни краища на страната, а с тяхна помощ събрахме нужната информация за всеки от празниците, с характерните за тях благословии и пожелания, и описахме всичко научено в сценариите, с които отбелязахме и трите празника. Други съвместни инициативи бяха премиерата на филма на Владимир Белов „Пътят на вярата”, както и участието на наши представители в представянето на книгите на ОДФ „Светът на войводите”, „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети в сливенския Балкан”, „Чудните килими от Котленско”, „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”, „Пътешествието на вълнената нишка”. Дейно участие взехме и в традиционния фестивал „Златен Сливен 2017”, който Фондът организира вече пета година. Наши представители участваха в забавни сценки, в кулинарна изложба, в различни състезания за сръчност и др. Миналата година също работихме отлично с Фонда. Участвахме в кулинарната надпревара „Старинни гозби от Сливенско” и в инициативата „На Чудомирови раздумки с песен”, които се проведоха в Хаджиданчовите къщи. Включихме се и в забавното състезание „Вкусните гозби на баба в навечерието на Димитровден”. За мен лично бе изключителна чест да получа наградата „Будител на 2016 година”, учредена от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Наградата бе доказателство за това, че вървим по правилния път и вършим работата си добре. В Деня на християнското семейство председателят на ОДФ Дора Куршумова инициира среща, на която подари на възрастните хора по чифт вълнени чорапи или терлици. Надявам се съвместната ни ползотворна работа с Фонда да продължи и занапред”.

За участията на НЧ „Просвета-1935” – с.Глушник, общ.Сливен, в проекти и инициативи на „Обществен дарителски фонд – Сливен” разказа и секретарят на читалището Златка Пеева. „ДТТ „Изворче” към читалището, с ръководител Даниел Влахов, взе участие в Младежкия фестивал за театър „Сливенски вятър 2016” с постановката „Боряна” по Йордан Йовков, и в Младежкия фестивал за театър „Сливенски вятър 2017” с постановката „Татул” по Георги Караславов. Тези участия ни дадоха възможност за изява на голяма сцена, да бъдем видяни от повече хора, както и от всички читалища. По този начин децата получиха по-голямо самочувствие и увереност в това, което правят. Лично аз, като секретар на читалището, съм участвала в проекта на ОДФ „Дами канят”. Много интересен и приятен проект, от който придобихме умения да рисуваме върху коприна и върху стъкло, да работим с полимерна глина и др. Всичко научено ми беше много полезно, защото успях да го предам на децата по време на лятната работа с тях в читалището. Присъствах и на няколко представяния на книги на Дора Куршумова, председател на Фонда. Участвах в четвъртото и петото издание на фестивала „Златен Сливен” с традиционни гозби от нашия край, с които се включих в кулинарните изложби. Да се работи с Фонда е удоволствие, надявам се нашето партньорство да продължи и занапред.”

НЧ „Христо Ботев – 1897” – Сливен също работи успешно с „Обществен дарителски фонд-Сливен” вече поредна година. „Участвахме в няколко съвместни инициативи, разказа Петя Недялкова, библиотекар от читалището. Взехме активно участие в проекта „Да стоплим сърцата на възрастните хора”, по време на който бяха създадени красиви предмети, в които вложихме труд и творчество. Част от тях бяха подарени на възрастни хора по случай различни празници, а други бяха продадени с цел набиране на средства за възрастните. През лятото на 2017 година в нашето читалище се проведоха две викторини: „Какво знаем за великите художници?” и „Известни сливналии – живот и дело”. Във викторините взеха участие децата от лятната работа в читалището. Част от наградите бяха осигурени от „Обществен дарителски фонд-Сливен”, за което любезно благодарим. За поредна година взехме участие в инициативата „Златен Сливен“. Тази година усилията ни бяха насочени към кулинарния конкурс. Госпожа Йовка Тодорова – секретар на НЧ „Христо Ботев – 1897“, се представи с домашно приготвени петмезени питки по стара сливенска рецепта. В рамките на събитието „Златен Сливен“, проведено в Хаджиданчовите къщи, бе представена книгата на Дора Куршумова „Чудните килими от Котленско“. Заедно с разказа за килимарките и тъкачния занаят, аз демонстрирах ръчна техника на тъкане на вертикален стан, а г-жа Тодорова взе участие в навиване на кълбо прежда от витка. Получихме награди за екипа и за читалището. Изказваме благодарност на „Обществен дарителски фонд-Сливен”, госпожа Куршумова и екипа и за подкрепата в нашата работа”.