Второкласници се запознаха и със „Скришен буквар“ на цар Билкар

Публикувано на: октомври 24, 2020

Второкласници от СУ „Константин Константинов”-Сливен разгледаха още една част от Букварите на цар Билкар – „Скришен буквар”. Децата се запознаха с някои интересни зависимости в природата, които могат да им помогнат да се ориентират. Заедно изчетоха новата информация и разгледаха картинките в презентацията, като разбраха, например, че мравуняците са разположени на юг от дървета или път, като южната им страна е по-полегата, а северната е по-стръмна; както и, че смолата на дърветата тече от южната им страна. Любознайковците очакват да научат още нови неща за природния свят и тайните на цар Билкар.

Проект „Букварите на цар Билкар“ е на „Фондация за развитие на регион Сливен“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той е продължение на „Приключения за природолюбители“, изпълнен през 2019 г. по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Чрез оригинални и интересни дигитални помагала (буквари) децата ще научат повече за всички видове растения. Техните ползи и история. 20 дигитални помагала с интересни уроци „Цар Билкар“ ще помагат за предвидените срещи в различни училища. Проектът включва и различни интересни състезания, игри, викторини, арт-работилници и др. По проекта ще бъдат обучени над 500 деца от 2-4 клас и 20 учители.

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.