Юбилейна изложба на Кунчо Кунчев

Публикувано на: юли 3, 2017

На 30 юни галерия „Седем” отвори гостоприемно врати за юбилейната изложба на известния сливенски творец Кунчо Кунчев. Експозицията, посветена на 60-годишния юбилей на автора, представя живописни платна и скулптури. Кунчо Кунчев е художник и скулптор с богата творческа биография, участвал е в множество изложби и пленери в Сливен и страната. Носител е на наградата „Сирак Скитник” на община Сливен за 2009 година. Той бе дългогодишен преподавател в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен и бързо се превърна в любимец на учениците, заради богатите си познания и неповторимия си характер. Той е един от най-сладкодумните разказвачи на вицове сред сливенските творци и на шега казва, че днес е „свободно гладуващ художник”, тъй като от близо 10 години е творец на свободна практика.

Минути преди откриването на юбилейната изложба разговаряхме с Кунчо Кунчев за изкуството, живота и творческите му търсения.
– Г-н Кунчев, как нарекохте вашата юбилейна изложба?
– Изложбата няма име. Като дойдат колегите, вероятно ще им кажа: „Абе, пичове, направих тук през последните два-три месеца едни неща, които искам да ви покажа. Те не са нищо особено. Аз четка не съм хващал доста години, защото винаги съм обичал да работя с пастел и тъй като живописта е специфично трасе за колегите-живописци, аз не искам да се набутвам между шамарите. Направил съм нещата така, както ги усещам. Някой може да каже, че това е живопис. Така е, живопис е, но аз не съм от хората, на които във вените им тече боя. Смятам обаче да рисувам още такива неща и ако се понатрупат, есента може да направя една малко по-голяма изложба в Художествена галерия „Димитър Добрович”. Дали ще стане, не зная, не съм си поставил това като фикс идея, не съм максималист. Ако стане – стане, ако не стане – здраве да е”.
– Изложбата е доста разнопосочна. Виждаме и побити камъни, и библейски мотиви, и ангели…
– Да, нещата скачат тематично и трасират някакви мои посоки, по които обичам да работя. Има картини на побитите камъни край Девня. Интересното е, че старият път от Шумен за Варна минава по средата на тези побити камъни. Това е уникално и невероятно място. Идеята ми беше да направя цикъл с десетина картини, до момента съм направил само две. Смятам в някакъв период да направя серия пейзажи и от Мелник като селище, да представя градската среда, каменните структури там. Ангелите пък са продължение на миналогодишната изложба, която направих в тази галерия. Те бяха една поредица от двайсетина рисунки – чисти ангели, без никаква среда, весели, радостни, летящи нагоре в порив и надолу в едни други измерения. Сегашните ангели са продължение на онези теми, но с пресичане на библейските текстове – за борбата на Яков с ангела, за вечерята на ангелите, за ангела, който разорава целината на Земята и т.н. Има две платна, които съм нарекъл „Пътят към Ханаам”, за пътя на Мойсей, който трябва да изведе евреите от Египет. Друга картина представя апостолите в една лодка, апостол Павел, който гребе и прекарва своите съратници през духовното море на терзанията. Картината „Свети Николай” като послание е в подобна посока, тук ми хрумна, че мога да изобразя морето като пипала, които го заплашват непрекъснато, но той успява да оцелее. Има и няколко скулптури.
– От житейските ви 60 години колко са свързани с изкуството?
– Над 45 години. Миналата година, например, се събрахме в Казанлък и чествахме 40 години от завършването на гимназията.
– За какво бяха достатъчни те и за какво не стигнаха?
– За какво е достатъчен един живот? Кажи-речи, за нищо. Общо-взето, в един момент човек, като остане насаме със себе си, прави съпоставки, равносметка за това дали е успял в нещо или не. Според мен, при повечето хора неудачите и неуспехите са повече, отколкото успехите. Но в крайна сметка сме хора. Както се казва, физическият свят има видима и невидима страна. От невидимата страна много сериозно ни дърпат някакви конци, които отвреме-навреме усещаме. Хората, които се опитват да израстнат в духовна посока, не могат да постигнат нищо без неудачи и някакви страдания. И аз като всички живи хора се лутам между шамарите на съдбата.
С юбилейната изложба на Кунчо Кунчев стартира програмата „Творческо лято 2017” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. В рамките на програмата ще се проведе и Третият пленер на виното, който за пореден път ще събере известни и талантливи сливенски художници.