За да са здрави децата

Публикувано на: февруари 20, 2018

  

Лекции на тема „Хигиена на тялото и чистота на храната” се проведоха в три сливенски училища през последните няколко дни. Екип на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” гостува на децата от 3„б” и 3 „г” класове на ОУ „Юрий Гагарин” с класни ръководители Мариана Ангелова и Николай Колев, от 3 „д” и 4 „а“ класове на ОУ „Братя Миладинови” с класни ръководители Евгения Митева и Милка Димитрова,, и от 3 „а” и 2 „а” класове на СУ „Хаджи Мина Пашов” с класни ръководители Йорданка Авджиева и Златко Гочев.

Целта на лекциите бе да повиши ромската образователна и здравна култура. За учениците бяха осигурени пресни плодове – банани и ябълки. С помощта на лектора и класните ръководители, децата обсъдиха най-важните хигиенни навици като миене на ръцете преди хранене, къпане, чистота на дрехите, миене на плодове и зеленчуци преди консумация и др. Малчуганите с интерес участваха в разговора и показаха много знания по темата, а в някои от класовете дори нагледно показаха как мият ръцете си, докато са в училище. След лекциите всички похапнаха с апетит вкусни банани и добре измити червени ябълки.

Беседите са по проект „Равни възможности и перспективи за всички в общия ни европейски дом”, изпълняван от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Проектът е финансиран по Програма „Глобални предизвикателства – местни решения” на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, ръководена от Академия за развитие на филантропията – Полша.