Започнаха творчески работилници за деца

Публикувано на: юли 15, 2020

Творчески работилници за деца на открито, в сенчеста квартална градинка, се провеждат по проект „Разумните опаковки“. По време на първата работилница малчуганите изработиха модели на корона вирус с подръчни материали от различни опаковки. Докато се трудиха, те коментираха личната хигиена, социалната дистанция и дисциплина. Накрая изработиха ярко юлско слънце, което да победи невидимия враг. Изиграха и мини театрален спектакъл по техен сценарий, включващ съвети за здрав дух в здраво тяло. Децата получиха задача да помислят какъв герой срещу вируса ще сътворят в следващата работилница.

А в следващата работилница, която отново се проведе в красиво междублоково пространство, темата бе „Повторната употреба на пластмаса“. Като продължение на предходното занимание и в контекста на актуалния проблем с рециклирането, децата решиха да изработят от пластмасови бутилки чудовища-бойци срещу корона-вируса. Макар да не приличаха на змейове, нито на супер-герои, а по-скоро на модерни кукери, съществата накрая станаха наистина страховити. Докато изрязваха и лепиха, децата научиха колко е важно да ограничат употребата на еднократни изделия от пластмаса, да изхвърлят разделно опаковките и, разбира се, да се опитат да ги използват в творческите си проекти в училище или свободното време. Точно както правят най-успешните инженери и дизайнери . Този път творенията „уплашиха“ и „изпъдиха“ вируса, а следващия път може би ще украсят някоя стена. Кой знае?!

Проектът „Разумните опаковки“ е на фондация „Орлица“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той обхваща 300 деца на възраст от 5 до 10 години и техните родители. Основната цел на проекта е да акцентира върху вредата от ежедневното използване на пластмасови опаковки за еднократна употреба. Предвидени са лекции за намаляване употребата на пластмасови опаковки, прожекции на филми за замърсяването на околната среда с пластмаса, практически занимания за изработване на сувенири от употребявани пластмасови опаковки, изложби, изготвяне на информационни табла за детски градини и училища и др.

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.