Започнаха занимания по проект „Цар Билкар“

Публикувано на: юли 30, 2020

На 29 юли се проведе второто лятно занимание на деца – подготовка за проект „Цар Билкар“. Модератор бе Красимир Цуцов от Природен парк „Сините камъни“. В квартална градинка малките природолюбители прекараха няколко часа в оспорвана игра на карти. Но не какви да е карти, а измислени и сътворени от бате Краси. Картите изобразяваха само срещани в нашата страна животни и растения – повечето от тях защитени видове или дори включени в „Червената книга“. А каква беше уловката – на картите имаше само картинки, но никакви наименования. В края на играта малките изследователи знаеха повече както за популярните лисици и вълци, така и за такива създания като гълъб-хралупар, жълто-коремна бумка, ушата сова, шилоопашата патица и много други. Каква ли забавна и образователна игра ги очаква следващия път?

Седмица по-рано се проведе първото лятно занимание на деца – подготовка за проект „Цар Билкар“. В Градската градина на Сливен малките природолюбители измерваха със специален уред влажността, температурата и киселинността на почвата и разбраха кои растения са били поливани най-скоро. Освен това малчуганите научиха как да разберат възрастта на всяко дърво само с помощта на ролетка. Ето и един пример – ако обиколката на дървото е 100см., то делим това число на две, а полученото на 2,5 и получаваме 25 години. Най-забавна и интересна за децата беше играта с карти на добре познати животни, като победителят трябваше да познае всички карти на противниците.

 

Проект „Букварите на цар Билкар“ е на „Фондация за развитие на регион Сливен“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той е продължение на „Приключения за природолюбители“, изпълнен през 2019 г. по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Чрез оригинални и интересни дигитални помагала (буквари) децата ще научат повече за всички видове растения. Техните ползи и история. 20 дигитални помагала с интересни уроци „Цар Билкар“ ще помагат за предвидените срещи в различни училища. Проектът включва и различни интересни състезания, игри, викторини, арт-работилници и др. По проекта ще бъдат обучени над 500 деца от 2-4 клас и 20 учители.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.