Започва играта „Улици със славни имена“

Публикувано на: юни 3, 2020

Скъпи приятели, стартираме поредната интересна инициатива, свързана със славното минало на родния Сливен. Този път тя е по проект „Улици със славни имена – мост между поколенията“ на сдружение „Войводите на Сливен“. Проектът е поредната родолюбива инициатива на сдружението. Припомняме, че то бе основен организатор на Творчески игри „Потомци на войводи“, които се проведоха през лятото на 2018 г. на крепост Туида, инициира преиздаването на трите тома на „Опит за история на град Сливен“ и др.

 

Николай Бъчваров от сдружение „Войводите на Сливен“, и Дора Куршумова, са съставители на два исторически сборника – „Светът на войводата“ и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети из сливенския Балкан“. „Светът на войводата“ е пълен документален справочник за фигурата на войводата в хайдушкото и четническото движение през годините на робството. С много примери и исторически позовавания накратко е разказано кой е ставал войвода, как е избиран и с каква клетва, как се е сформирала хайдушката дружина, как е спазван хайдушкият закон, как се е избирало знамето. Синтезирано са дадени ценни сведения за непобедими войводи, за техните магически сили, за това как са поддържали жив българския дух. Книгата е важен наръчник за цялостното битие на хайдутина и е ценен влог към разкриването на този таен свят, познат ни повече от песните, легендите, преданията или разказите на големите български писатели.

 

С приносно значение е и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети из сливенския Балкан“. Тя дава своеобразен отговор на въпроса защо сливенският Балкан е люлка на войводи, кои са били важните хайдушки сборища и др. Книгата съдържа старателно проучен именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети в сливенския Балкан, както и наименованието на всички селища, родни места на прославени хайдути.

 

Тази година сдружение „Войводите на Сливен“ започва работа по проекта „Улици със славни имена – мост между поколенията“. Той бе одобрен за финансиране на Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2020“, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Проектът има за цел да обогати знанията на младите за славното минало на Сливен. Сред основните дейности са проучване на всички улици в старите квартали на града, които носят имена на войводи и исторически личности, свързани с хайдушката история, изработване на специални табла-карти на кварталите с допълнителна информация за живота на войводите и др. По проекта са предвидени и исторически състезания в клубове „Млади възрожденци“, в които ще участват ученици и представители на различни пенсионерски клубове.

Играта „Улици със славни имена“ започва. Представяме ви имената на три личности, вписани в „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край, водили чети из сливенския Балкан“. Задачата ви е да отговорите къде точно в града се намират улиците с техните славни имена, както и да ни напишете какво знаете за тези личности. За правилно отговорилите ще има награди – книги на хайдушка тематика, издания, свързани с миналото и фолклора на Сливен и др. А в следващата ни публикация по темата ще ви представим информацията за тези личности, включена в „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край, водили чети из сливенския Балкан“.

Първите личности в играта са: Конда войвода, Жельо войвода и Добри Чинтулов. А ето и въпросите:

 

1.Къде в града (в кои квартали) се намират улиците с техните имена?

2. Какво знаете за тези личности?

 

Очакваме отговорите ви до 9 юни на мейла на ОДФ-Сливен: odf.sliven@gmail.com или на страницата на фондацията в социалната мрежа Фейсбук.

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се реализира, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.