Завръщане в миналото на Сливен на крилата на…шлагерни песни

Публикувано на: септември 10, 2020

На 9 септември, точно в 18 часа, в залата на НЧ „Дружба-1993“, бе направен опит за завръщане в миналото на Сливен. Средствата, с които си послужиха организаторите, бяха две: изложба на авторски снимки на красиви архитектурни сгради, емблематични за града, и мелодични песни, изпълнени от вокална група „Градски хубавелки“.

 Не случайно хубавелките започнаха концерта си с песента „Ще се върнем в този град“ (текст Йордан Янков, музика Зорница Попова). Думите на песента: „В този южен град, този слънчев град, все едно кога ще се върнем…“, напомниха, че Сливен е град за завръщане, не само заради красивите си сгради, но и защото тук звучат неповторими мелодии. А и винаги може да се случи нещо, което да върне усмивката.

Последваха още песни, които върнаха публиката в спокойното минало време на шлагерните мелодии, на малките сладкарнички, на разходките под лунните лъчи. Музиката събуди още незабравими спомени, скътани в старите албуми и в паметта на едно поколение, което с усмивка може да ги оцени. Изпълнени бяха песни, удостоени с национални награди, за да покажат на публиката, че миналото не винаги е загубено, а е пътека от сполучливо градена слава на една неостаряваща вокална група. Градските хубавелки си припомниха и миналите години, когато в певческия състав са се включвали и невръстните им деца.

А за да бъде завръщането към миналото съвсем истинско, хората от публиката с носталгия си припомниха историята на красиви сгради в града и мислено се разходиха из улиците на стария Сливен.

Проектът „Завръщане в миналото“ е на фондация „Добродетел“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Целта на проекта е чрез фото и художествени изложби, част от които съчетани с рецитали със стихове, четения на откъси от книги за Сливен и концерти, да се акцентира върху нашия прекрасен град и неговото архитектурно минало, както и върху сливенските творци, поети и писатели, художници, музиканти и фотографи.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.