Здравословни беседи в СУ „К.Константинов”

Публикувано на: ноември 5, 2018

 

Беседи за здравословното хранене се проведоха на 5ноември в СУ „Константин Константинов”, а лекторът Антон Дойчев от сдружение „Ян Син” гостува на децата от 2 б клас с класен ръководител Нели Манева, и на 2 в клас с класен ръководител Дарина Пенчева.

Малчуганите бяха много активни по време на беседите и се надпреварваха да дават правилни отговори на зададените от лектора въпроси.

Те знаеха добре, че преди хранене винаги трябва да мият ръцете си, а след храна – зъбките си. Отговориха правилно на въпроса кои са полезните и вредни храни, споделиха кои са любимите им плодове и зеленчуци. Антон Дойчев говори за вредата от маргарина, соковете на прах, кетчупа, натуралните сокове в кутия и др. Някои от децата признаха, че имат кариеси по зъбите и научиха, че кариесите се получават след употреба на дъвчащи и желирани бонбони, сладкиши и др. Всички бяха категорични, че вкусният и хрупкав чипс е една от най-вредните храни. А от лектора научиха, че сред най-вредните храни са кренвиршите, пастетите и колбасите, защото в тях са вложени много вредни съставки и отпадъчни суровини. Второкласниците научиха и защо са вредни газираните напитки – заради съдържанието на много захар в тях и съставките, които вредят на стомаха.

Запитани обичат ли да спортуват, много от учениците отговориха, че тренират футбол, карате, джудо, лека атлетика, плуване и др.

Лекторът похвали децата, които признаха, че не консумират месо и че всеки ден пият смути. По време на лекцията всички стигнаха до извода, че полезни са продуктите, произведени на село, и домашно приготвената храна. Антон Дойчев обясни на второкласниците, че плодове трябва да се консумират половин час преди или след хранене, защото така витамините се усвояват най-добре.

Децата изслушаха с интерес разказаната от лектора приказка за болния цар на гората – Лъва. Една сутрин Лъвът се събудил със силни болки в стомаха. Всички животни се изредили да предлагат лек. Едни предложили да изпие някакво лекарство, други – да си сложи лед на челото, трети – да се стопли. Кокошката предложила да надникне в гърлото на лъва и да види дали там не е заседнала някоя кост. Влязла тя в устата му, а той я изял и след малко оздравял. Оказало се, че лъвът просто бил гладен, затова го болял коремът. А изводът от приказката бе, че когато се яде правилната храна, всеки може да се излекува и да се чувства добре.

След лекциите се проведоха практически занимания, по време на които второкласниците оцветяваха картинки, свързани със здравословното хранене, и др.

Проектът „Децата – грамотни купувачи на храна” на сдружение „Ян Син” е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, организиран от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Целта на проекта е да създаде у децата култура за здравословно хранене и правилен избор на храна. Целевата му група са деца на възраст 6-10 години, от детски градини и начални класове. Проектът включва лекции за здравословното хранене, ролеви игри, провеждане на викторини с интересни ребуси и кръстословици, рисунки и др., както и брошури за родителите, в които има информация за здравословното хранене. В края на проекта ще бъде издаден сборник с данни за полезната и вредна храна.